• Beste leden/ouder(s),

  U heeft ze vast wel al eens gezien bij een zwemwedstrijd van uw kind. Al die personen in witte kleding die de jury vormen om een zwemwedstrijd goed en eerlijk te laten verlopen. Zo heb je een scheidsrechter, een starter, kamprechters en een jurysecretaris, zij vormen de kop van de jury. Daarnaast zijn er voor elke baan twee tijdwaarnemers nodig die de tijd van de zwemmer opnemen en het keerpunt beoordelen.

  Nu is het aantal tijdwaarnemers bij de Schelde de laatste jaren behoorlijk geslonken en is het aantal tijdwaarnemers gedaald naar een kritiek dieptepunt. Voor elke wedstrijd zijn we als vereniging verplicht om een aantal tijdwaarnemers te leveren. Bij wedstrijden buiten Zeeland is dit ook al opgenomen in de bepalingen van de wedstrijd. Kan een vereniging daar niet aan voldoen kunnen de zwemmers geweigerd worden en mogen ze niet deelnemen. Vanaf dit seizoen zien we deze regel ook steeds vaker bij de Zeeuwse wedstrijden voorkomen. Vaak kan de Schelde niet aan deze volwaarde voldoen. De kans is heel groot dat zwemmers van de Schelde straks niet meer mogen starten of dat een wedstrijd helemaal afgelast moet worden vanwege te weinig tijdwaarnemers.

  Om als tijdwaarnemer te kunnen fungeren bij de wedstrijden is een korte cursus nodig. Hiervoor heeft u geen zwemachtergrond nodig! Aan de start van het nieuwe zwemseizoen 2024-2025 zal er weer een cursus tijdwaarnemer/keerpuntcommissaris gehouden worden. Bij genoeg aanmeldingen zal deze in Terneuzen in de Vliegende Vaart kunnen plaatsvinden. De cursus bestaat uit vier theorieavonden en een praktijkavond in het zwembad. Ook gaat u een wedstrijd mee fungeren als schaduwklokker. Tijdens deze wedstrijd staat u naast een tijdwaarnemer mee te klokken en maakt u alles mee wat er tijdens een wedstrijd gebeurd. Als laatste volgt er een mondeling examen. Dit klink heel zwaar, maar valt reuze mee! Alle tijdwaarnemers bij de Schelde die ooit het examen hebben gedaan waren geslaagd. Na het voltooien van de cursus mag u aan de slag als tijdwaarnemer van de Schelde. U bepaalt zelf welke wedstrijden u wilt fungeren. Per seizoen dient u minimaal vier wedstrijden te fungeren om uw bevoegdheid te behouden.

  Wat vragen wij van u:

  • Na het volgen van de cursus wordt u lid van de Schelde en betaalt u de vrijwilligersbijdrage, deze dient de vereniging af te dragen aan de KNZB. Deze bijdrage bedroeg afgelopen seizoen eenmalig € 19,-- Voor komend seizoen is deze nog niet bekend;
  • u fungeert minimaal vier keer op een seizoen;
  • u zorgt zelf voor een witte broek en witte schoenen.

  Wat krijgt u van ons:

  • de cursus voor tijdwaarnemer/keerpuntcommissaris;
  • u krijgt de stopwatch van de vereniging in bruikleen;
  • u krijgt een witte officialspolo;
  • jaarlijks wordt u uitgenodigd voor de gezellige vrijwilligersbarbecue;
  • meehelpen aan een wedstrijd is gezellig en leerrijk en u wordt altijd goed verzorgd;
  • de dankbaarheid van alle zwemmers, want daar doen we het tenslotte voor!

  Daarom doen we een zeer dringende oproep aan alle (groot)ouders van leden van de Schelde. Lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden bij de Schelde en wilt u ervoor zorgen dat de zwemmers hun wedstrijden kunnen blijven zwemmen? Meld u zich danvoor 30 juni a.s.aan voor de cursus via onderstaande link. Hoe meer aanmeldingen we hebben hoe vaker er gerouleerd kan worden en is het misschien ook weer mogelijk om een officieel clubkampioenschap te organiseren!

  https://nl.surveymonkey.com/r/oproepvoortijdwaarnemers


  Met vriendelijke groet,
  Zwemcommissie Z&PC de Schelde